Kids

Deze pagina is voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Hier staat informatie over het verzorgen van je konijn, cavia of goudvis. Ook kun je er informatie vinden over dieren in de intensieve veehouderij: hoe leven die dieren eigenlijk voor ze op je bord belanden. Elke week staat er een leuk tekenfilmpje over dieren op de site en, je kunt vegetarische recepten vinden. Bv een vegatarisch broodje knak, super lekker. Ook staan er een aantal boeken die je ouders kunnen bestellen voor je verjaardag of Kerst. Als je een leuk idee hebt kun je ons mailen op: nancy@stemvoordieren.nl.

(C) Sunroof Music

Bewust eten voor kinderen

Wil je misschien vegetariër worden? Je vindt op deze pagina alles over Bewust eten voor kinderen.

Leuke vegetarische recepten vind je hier: Vegetarisch eten voor kids.

De intensieve veehouderij

Misschien heb je er wel eens van gehoord: megastallen. Wat zijn dat nu eigenlijk? Het zijn enorme stallen waar dieren tegenwoordig heel dicht op elkaar gehouden worden. Ze noemen het ook wel de intensieve veehouderij. De dieren leven zo dicht op elkaar om veel geld mee te verdienen, hoe meer dieren op elkaar hoe meer geld er verdiend wordt. Ze hebben ernstige gezondheidsklachten vanwege de overvolle stallen. Ze staan vaak in hun eigen uitwerpselen en leven maar kort. Ze worden op jonge leeftijd naar buitenland getransporteerd naar landen die ze willen vetmesten en slachten. De afgelopen 40 jaar zijn de leefomstandigheden en de huisvesting van de dieren in Europa, dus ook in Nederland, erg achteruit gegaan omdat er teveel op elkaar gepropt worden. Wij van Stem voor Dieren willen hier iets aan gaan doen. We willen dat de Europese regels de Five Freedoms worden nageleefd. Dat worden ze namelijk niet in Nederland en Europa. Dit zijn de Five Freedoms, ze zeggen, dieren moeten

  • Vrij zijn van lichamelijk ongemak (zich prettig voelen)
  • Vrij zijn van angst en stress (ze mogen niet bang zijn of zenuwachtig)
  • Vrij zijn van pijn, verwondingen en ziektes  (ze mogen niet ziek zijn of gewond)
  • Zich op een natuurlijke manier kunnen bewegen ( ze moeten zich gemakkelijk kunnen bewegen, liggen en staan)

Dit klopt dus niet. Deze regels zijn er voor alle landen in Europa dus ook voor ons land, maar geen enkele regering houdt zich eraan. Dieren in de intensieve veehouderij lijden elke dag. Veel dieren zijn erg zenuwachtig omdat ze zo boven op elkaar leven en zijn bang, omdat er steeds ruzie is over de plaats waar ze staan of liggen. Er is te weinig ruimte om een plek te kunnen delen. Ze hebben verwondingen, pijn en veel zijn er ziek en ze kunnen zich niet op een natuurlijke manier bewegen. Kippen bijvoorbeeld staan vaak met  50.000  in een schuur boven op elkaar gepropt. Hoe kunnen zij zich normaal bewegen?

Stel je voor dat jij met 250 kinderen in je klas les moet krijgen. Nu zit je met ongeveer 25 kinderen bij elkaar en dat is al best druk. Stel dus 250 in je klas. Alle stoelen en tafels gaan eruit, tassen weg want daar is natuurlijk geen ruimte voor. Je zit met z’n allen op de grond tegen elkaar aan met je schrift of tablet op je schoot. Je boterham en drinken zul je ook in de klas moeten nuttigen want je mag niet naar buiten. Je reken, taal of aardrijkskundewerk moet je alleen maken want er is geen meester of juf voor de klas dat is veel te duur.
Dat is een gek idee en onvoorstelbaar. Misschien moet je er zelfs een beetje om lachen:  voor, achter, links en rechts een klasgenootje tegen je aangedrukt. Alle kinderen boven op elkaar, je kunt alleen iets op je schoot houden.
De dieren in de intensieve veehouderij leven dag in dag uit op deze manier, kippen, varkens, koeien, kalfjes, geiten, schapen, konijnen en nog een aantal dieren staan of zitten de hele dag tegen elkaar aan gedrukt en kunnen zich nauwelijks bewegen. Bij kippen ziet dat er zo uit:

Als ze dik genoeg zijn, vaak vetgemest, dan worden ze in vrachtwagens geladen, vaak zonder ooit daglicht te hebben gezien en gaan naar de slacht. Als ze geluk hebben worden ze in Nederland geslacht maar de meeste moeten na dit leven nog ritten maken van 20 tot 50 uur ook boven op elkaar in vrachtwagens. De slacht is daarna ook een lijdensweg, daarover lees je alles onder het kopje slachthuizen. Wij hopen dat we voor elkaar kunnen krijgen dat Nederland en Europa zich aan de deze regels gaan houden.

Wat kun jij doen aan deze nare leefomstandigheden van dieren

Jij kunt ook meehelpen, vraag je ouders of jullie vaker biologisch vlees kunnen eten, die dieren hebben een wat beter leven gehad. Of beter nog, vraag of ze vegetarische maaltijden maken, erg lekker en veel gezonder. Ook kun je een spreekbeurt houden over het onderwerp. Nancy, de schrijver van dierenboeken wil je altijd helpen met informatie of advies geven. Mail haar gerust, je krijgt binnen 24 uur antwoord: nancy@stemvoordieren.nl

Varkens
Kippen
Konijnen
Geiten
Eenden
Ganzen
Kalkoenen
Paarden
Kweekvissen
Slachterijen

Huisdierverzorging

Welke zorg heeft een huisdier echt nodig?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk dat we begrijpen hoe de werkelijke natuur van dieren is en hoe hun oorspronkelijke leefomgeving eruit ziet. 
We kijken samen met de leerlingen naar hoe een dier in de natuur leeft en hoe wij onze huisdieren houden. Wat is het verschil? Op deze manier komen kinderen er achter wat de basisbehoeften is van hun huisdier. 

Alle facetten van de basisbehoeften van dieren worden behandeld in een reeks van veertien boeken die SvD uitbrengt over dierenverzorging. Aangepast aan de leeftijdsgroep. Aan de hand van het natuurlijke gedrag van een dier, laten we kinderen zien hoe de wereld van dieren eruit ziet, hoe ze vroeger leefden en hoe het gedomesticeerde dier nu leeft.

Het konijn: je ziet aan zijn bouw dat het een springer en renner is. Een deel van de aard van een konijn is dus in beweging zijn. Daarbij zijn konijnen sociale dieren, ze hebben behoefte aan ‘kletsen’ met soortgenoten, zorgen voor kinderen, voedsel zoeken en lekker tegen elkaar aan liggen. Een konijn is dus van nature een zeer bedrijvig, speels en energiek dier. Om je huiskonijn een goed en comfortabel leven te geven hoef je geen duinlandschap aan te leggen in je tuin. Er zijn diverse manieren om hem, of welk ander huisdier dan ook, een goed leven te bieden, waarin het zich veilig, geborgen en goed voelt. Het educatieproject Valentijns vreselijke vakantie informeert kinderen over het verantwoord houden en verzorgen van dieren.

(Goud)vissen
Cavia's
Konijnen

Bestel bij bol.com via deze banner en 10% van de opbrengst gaat naar stichting Stem voor Dieren!