Over Stem voor Dieren

Het kernwoord binnen Stichting Stem voor Dieren is bewustwording

Stichting Stem voor Dieren is opgericht met als doel kinderen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor (huis) dieren. Belangrijk is te weten dat een konijn of knagers als cavia’s, ratten en muizen, meer nodig hebben dan een hok met bodembedekking, eten en drinken. Dat ze net als zij, behoefte hebben aan gezelschap, dat deze dieren behoefte hebben aan gezelschap en aandacht. Dat je ze dus altijd minimaal met twee bij elkaar moet zetten omdat ze wanneer ze lang alleen zijn,  letterlijk dood kunnen gaan van eenzaamheid. Ook willen we kinderen vertellen dat een stukje bewegingsvrijheid voor elk dier belangrijk is. Dat konijnen en knagers graag ruimte hebben om te rennen en spelen met elkaar en dat een goudvis niet alleen in een kom mag rondzwemmen. Door het rondjes zwemmen  raakt een vis gedesoriënteerd en zou je kunnen zeggen dat hij langzaamaan gek wordt.  Hij verveelt zich erg en verlangt naar soortgenootjes. Als je vissen wilt houden zet ze dan in een groep in een groot aquarium.

Verder geven we volwassenen en kinderen uitgebreid informatie over het leven van de landbouwdieren in de intensieve veehouderij. Dit om een stuk bewustwording tot stand te brengen over de keuzes die wij als consument hebben. De dieren in deze veesector leven onder dusdanig slechte omstandigheden dat dit gekwalificeerd kan worden als ernstige dierenmishandeling. Voor volwassenen openen wij in volledige transparantie, tot in detail wat elk dier in deze sector doormaakt. Voor kinderen hebben we een gepast pedagogisch verantwoorde manier gebruikt om ze wegwijs te maken in de wereld van de vergeten dieren.

Wij streven ernaar dat de nieuwe generatie, dieren op een andere manier gaat behandelen. Dat ze gaan inzien dat dieren net als wij mensen gevoelens hebben, emoties en pijnervaring. Dat alle dieren, ook de landbouwdieren,  1 recht behoren te krijgen: niet mishandeld of misbruikt te worden.

educatieve dierenwelzijnsboeken 

IMG-20151108-WA0022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nancy de Heer
Directeur en auteur