Vlees uit de Kuip

Het project Vlees uit de Kuip is ontwikkeld voor kinderen vanaf vijftien jaar. Het geeft openheid over het leven van de landbouwdieren in de intensieve veehouderij. 650 miljoen dieren per jaar leven een meer dan dieronwaardig bestaan in overvolle stallen. Ze worden vervoerd in eveneens overvolle, vaak onhygienische vrachtwagens, waar stelselmatig de toegestane transport-uren wordt overtreden.  Deze dieren leven een troosteloos kort bestaan zonder buitenlucht, enkel voor onze consumptie.

Dit project vertelt hoe routinematig de dieren naar het slachthuis gebracht worden onder erbarmelijke omstandigheden omdat de massaliteit geen ruimte biedt voor goede verzorging of empathie. Uit gedegen onderzoek van Varkens in Nood en Dier&Recht in 2014 is naar buiten gekomen dat door deze omvangrijke slachtingen, van meer dan 1.5 miljoen dieren per dag in ons land, 5 tot 7% van de dieren onvoldoende verdoofd wordt.

Het wordt tijd voor verandering, het wordt tijd om onze kinderen de waarheid te vertellen en hen handvatten aan te reiken om niet mee te werken aan deze praktijken.

Dit project leert ze middels een eenvoudige en humoristische lezing dat ze een keuze hebben als individu,  groep en als consument. Het leert ze op pedagogische wijze over de cultuurverschijning: vlees eten. Het waarom hiervan, hoe dit zo is ontstaan en of vlees eten, zoals ouders vaak aanvoeren als motief, echt nodig is om gezond te blijven. Het leert ze stelling te nemen en te discussieren met elkaar, en uiteindelijk zelf tot de slotsom te komen welke invloed de intensieve veehouderij heeft op dierenwelzijn maar ook op volksgezondheid en het milieu.

 

Projectbeschrijving:

Film 15 minutenover de dieren in de intensieve veehouderij en op een gezonde boerderij

Lezing 30 minuten door Nancy de Heer, auteur, over onze cultuur van vlees eten en het fenomeen Carnisme.  Rolup-banner.

Opdracht voor een discussie klassikaal

Brochure over vegetarisch en veganistisch eten

Het boek Handboek Dierenwelzijn – Feiten boven Tafel

 

 

 

 

 

 

 

Dit project moet gratis aangeboden worden aan middelbare scholen.

Kerst 2023