Haantjes

Hoewel iedereen wil dat het doden van eendagshaantjes stopt, worden wereldwijd jaarlijks nog steeds vijf miljard kuikens vergast of verhakt.

Zelfs bij een voorzichtige schatting zijn de cijfers ontzagwekkend: wereldwijd vijf miljard kuikens per jaar. Bijna veertien miljoen per dag. Die donzige, gele diertjes waar we prentenboeken mee vol zetten. ‘Piep piep’ is het geluid dat ze maken, vertellen we onze kinderen. Met Pasen liggen vitrines bezaaid met knuffels ervan. Op kinderboerderijen kun je kuikens vasthouden, ermee knuffelen.

Vijf miljard, dus. Zoveel kuikens – haantjes – gaan elk jaar op de eerste dag dat ze uit het ei kruipen in de vergasmachine of de verhakselaar. Of je nou biologische eieren koopt, biodynamische of de goedkoopste in het supermarktschap. Bij vrijwel alle soorten eieren worden in de lange keten van de leghenindustrie haantjes gedood.

Een ‘bijproduct’, zo heten de haantjes in die miljoenenindustrie. Die heeft er niets aan. Haantjes leggen geen eieren. En het zijn kuikens van een andere soort dan die de vleessector gebruikt, waardoor het vlees taaier is en het meer kost ze groot te brengen. Dus daar gaan ze, nadat ze uit het ei komen en het geslacht is bepaald. Met zijn tientallen tegelijk de shredder in.

En dat gebeurt al zo’n vijftig jaar. Het kuikendodenprobleem is een steeds terugkerende discussie in Nederland en andere westerse landen. In 1993 al stuurden boze dierenartsen een brief naar de regering met de oproep aan deze praktijk een halt toe te roepen. In 2008 gaf toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) de Wageningen Universiteit (WUR) opdracht onderzoek te doen naar alternatieven. De laatste maanden lijkt opnieuw beweging te komen in de discussie. In Zwitserland is per dit jaar het shredderen van kuikens verboden (vergassen niet). Frankrijk kondigde in januari een versnipperverbod af vanaf eind 2021. Supermarktketen Aldi wil in zijn Duitse winkels vanaf 2022 geen eieren meer hebben waarvoor haantjes zijn gedood.

In Nederland tekenden landbouworganisatie LTO, de Dierenbescherming, politiek en bedrijfsleven zes jaar geleden al een convenant waarin ze zich toelegden op onderzoek naar een alternatief en beloofden, als dat alternatief er eenmaal is, het ook daadwerkelijk toe te passen in de kuikenbroederijen.

En toch. Het grootschalig doden van haantjes gebeurt nog steeds. In Nederland, waar kuikens niet verhakseld maar wel vergast worden, gaat het om veertig miljoen kuikens per jaar. Hoe kan dat, terwijl er al zo lang discussie over is? Wie je ook spreekt – wetenschap, dierenwelzijnsorganisaties, maar ook de industrie zelf – allemaal zeggen ze: we willen dat dit stopt. En daarna: een oplossing is echt dichtbij. Lees verder va de link. Vooralsnog is het eten van eieren meehelpen aan deze gruwelpraktijken.

Hoe kwam het zover?

Hier een filmpje van twee jaar geleden hoeveel haantjes er en op welke manier en in Europa worden versnipperd. Deze beelden zijn schokkend:

Kerst 2023